• Novinky

            • VRÁŤME KNIHY DO ŠKÔL

            • Bratislavská župa zorganizovala celoslovenskú súťaž Vráťme knihy do škôl. Súťaž bola určená pre žiakov materských, základných a stredných škôl na území Slovenskej republiky. Cieľom bolo motivovať deti a žiakov začítať sa do kníh. Zúčastnila sa aj naša materská škola. Za každú triedu sme odoslali krásne obrázky. A máme pre Vás výbornú správu. V kategórii materské školy – čítanie Bratislavský kraj vyhral 3. miesto Sebastián Slimák. Gratulujem a ďakujem všetkým pedagogickým zamestnancom za kvalitnú prezentáciu materskej školy na verejnosti. Irena Číková, riaditeľka, materskej školy

            • Vypestuj si jahody priamo v triede

            • Čo má spoločné Dobrý ježko, Boni Fructi a naša materská škola? Spoločný projekt "Vypestuj si jahody priamo v triede". Boni Fructi nám v rámci Školského programu EÚ, okrem pravidelných dodávok ovocia do materskej školy ponúkli aj účasť v tejto aktivite. Pripravili pre nás aktivitu, ktorou nám chceli priblížiť radosť zo sadenia, radosť z čerstvého ovocia a zároveň sa spoločne potešiť z úspechov. BONI FRUCTI nám dodalo zadarmo sadenice jahôd, hrantík, substrát a hnojivo. Pripravili krátke inštruktážne videá ako jahody zasadiť a ako sa o ne v triede priebežne starať. ĎAKUJEME!

               

            • Erasmus+ a konkurencieschopnosť materskej školy

            • Naša materská škola sa aktívne podieľa na projektoch Erasmus+ od roku 2019. Vďaka mobilitným projektom inovujeme a modernizujeme výchovno-vzdelávací proces a v tomto trende mienime pokračovať aj v ďalších rokoch. Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu SAAIC pripravila brožúru organizácií, ktoré sú aktívne a pravidelne sa zapájajú do programu. (Príloha) Je zrejmé, že sa dokážeme presadiť nielen medzi materskými, ale aj základnými školami a to nielen v kontexte národnom, ale aj medzinárodnom. Akreditácia Erasmus nám umožňuje sústrediť sa na dlhodobé ciele materskej školy, rovnako predstavuje stabilný prístup k financovaniu projektov.

               

            • ZÁPIS DO MATERSKEJ ŠKOLY NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

            •                                                              MATERSKÁ  ŠKOLA 

              Vinohradnícka 32, 900 91 Limbach, www.mslimbach.edupage.org, tel. č.: 033/64 77 254

               

              4/2024

                                                                                  VYHLASUJE

               

                                        ZÁPIS DO MATERSKEJ ŠKOLY NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

              žiadosti na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie na školský rok 2024/2025 sa budú podávať

              od 1. mája 2024 do 31. mája 2024 elektronickou formou.

              Iné spôsoby podania žiadosti:

              • osobne dňa 22. 05. 2024 (streda) v čase: 13,00h – 17,00h,
              • elektronicky    www.mslimbach.edupage.org,
              • písomne poštou, na základe vlastnej žiadosti rodiča, ktorá musí obsahovať údaje na  základe zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní alebo na základe elektronickej prihlášky Materskej školy Limbach od 1. mája 2024 do 31. mája 2024,
              • e-mailom odoslaním naskenovaného tlačiva od 1. mája 2024 do 31. mája 2024,
              • prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom od 1. mája 2024 do 31. mája 2024,

              Elektronickú prihlášku nájdete 1. mája 2024 od 8,00hod. na stránke: www.mslimbach.edupage.org 

              Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej, elektronickej žiadosti zákonného zástupcu, ktorú zákonný zástupca predloží PODPÍSANÚ OBOMA zákonnými zástupcami!

              A doručia spolu s potvrdením O ZDRAVOTNEJ SPÔSOBILOSTI dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní nie staršie ako tri dni pred podaním žiadosti.

               

              Žiadosť podaná bez tohto potvrdenia nie je kompletná, NEBUDE AKCEPTOVANÁ.

               

              Písomné rozhodnutie o prijatí, o prijatí na adaptačný pobyt, neprijatí dieťaťa do materskej školy k začiatku školského roka dostane rodič do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má predprimárne vzdelávanie dieťaťa začať.

              V Limbachu dňa 28. 02. 2024                                                            Mgr. Irena Číková

                                                                                                                     riaditeľka materskej školy                                

            • DARUJTE 2 % Z DANE PRE OZ Limbašský Strapček

            •  

              Vážení rodičia a priatelia školy, ďakujeme Vám za Vašu podporu pri získavaní 2%.

              Aj v tomto roku sa Občianske združenie Limbašský Strapček uchádza o Vašu priazeň pri poukázaní 2% z dane. Vaše 2% chceme využiť na dva projekty:

              1. „STEM“ finančné prostriedky využijeme na nové programy, aplikácie súviasiace s konceptom STEM (Science, Technology, Engineering, Maths), prepojením s polytechnickou oblasťou. STEM – budúcnosť vedy a techniky. Rozvíja u detí logické myslenie, komunikatívne schopnosti, priestorovú orientáciu, predstavy. Prepája matematickú, polytechnickú, digitálnu a predčitateľskú/čitateľskú gramotnosť - nepodarilo sa nám to zrealizovať minulý školský rok, nedostatok finančných prostriedkov.

              2. Zabezpečenie gumovej podlahoviny do exteriéru pod preliezky, ktorá je ideálnym povrchom pre bezpečné detské ihriská. Gumové dlažby vytvárajú príjemný vzhľad, majú vynikajúce absorpčné schopnosti, tlmia pád, sú vodopriepustné, pružné a ľahké na údržbu a spĺňajú smernice Európskej únie a na to nadväzujúce normy Slovenskej republiky o bezpečnosti detských ihrísk (STN EN 1177 a STN EN 1176), pre kritickú výšku pádu (HIC) a kritériá nezávadnosti výrobku pri kontakte s pokožkou.

              Príspevok vo forme 2% z dane z príjmu fyzických a právnických osôb nie je príspevok navyše. Práve naopak, v prípade neuplatnenia si svojho práva tieto prostriedky odvedie daňový úrad do štátneho rozpočtu.

              Zamestnanec môže poukázať podiel zaplatenej dane dvomi spôsobmi:

              1. cez vyplnené tlačivo daňového priznania, ak zamestnávateľa nežiada o vykonanie ročného zúčtovania - v lehote na podanie daňového priznania,
              2. samostatným tlačivom Vyhlásenie k 2 %, ktoré predkladá zamestnanec príslušnému správcovi dane (akémukoľvek, najvhodnejšie však miestne príslušnému podľa miesta trvalého pobytu) do 30. apríla po skončení zdaňovacieho obdobia.

              1. Poukázanie podielu zaplatenej dane v daňovom priznaní:

              Fyzická osoba, ktorá podáva daňové priznanie k dani z príjmov, a ktorá chce poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane do výšky 2 % alebo 3 % vybranej neziskovej organizácii, je povinná

              1. vyplniť v daňovom priznaní „Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 50 zákona“, ktoré sa nachádza v VIII. oddiele daňového priznania typu A a v XII. oddiele daňového priznania typu B (ďalej len „vyhlásenie“); daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023 je fyzická osoba povinná podať v lehote do 2. apríla 2024;

              2. zaplatiť daň vypočítanú v podanom daňovom priznaní, aby nebol vykázaný daňový nedoplatok; za daňový nedoplatok sa v súvislosti s poukázaním podielu zaplatenej dane nepovažuje suma nedoplatku nepresahujúca 5 eur, ako aj nedoplatok evidovaný na dani do 15 dní po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania. 

              Za deň platby pri bezhotovostných prevodoch z bankového účtu sa považuje deň, keď bola platba odpísaná z účtu daňovníka.

              Ak daňovník bude vykazovať v 16. deň po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania daňový nedoplatok vyšší ako 5 eur, daňový úrad nepoukáže podiel dane vybranému prijímateľovi. Ak teda daňovník podá daňové priznanie v lehote do 2.4.2024, nemôže od 17.4.2024 vykazovať daňový nedoplatok vyšší ako 5 eur.

              Fyzická osoba, ktorá podáva daňové priznanie k dani z príjmov, nemôže poukázať podiel zaplatenej dane prostredníctvom samostatného tlačiva „Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 50 zákona“. Samostatné tlačivo „vyhlásenia“ použije na poukázanie podielu zaplatenej dane iba tá fyzická osoba, ktorá nepodá daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2023, a ktorej zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2023.

              Fyzická osoba môže poukázať v roku 2024 podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 (do výšky 2 % alebo 3 % dane) neziskovej organizácii, ktorú vyberie zo zoznamu prijímateľov spracovaného Notárskou komorou Slovenskej republiky. Podiel do výšky 3 % dane môže poukázať iba tá fyzická osoba, ktorá v roku 2023 vykonávala dobrovoľnícku činnosť podľa zákona č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve v znení neskorších predpisov počas najmenej 40 hodín, o čom je povinná predložiť písomné potvrdenie vydané prijímateľom dobrovoľníckej činnosti alebo vysielajúcou organizáciou. Toto písomné potvrdenie tvorí povinnú prílohu daňového priznania.

              Ak daňovník nepoukazuje podiel zo svojej zaplatenej dane, je povinný v daňovom priznaní zaškrtnúť políčko „neuplatňujem postup podľa § 50 zákona“, teda v políčku vyznačí x. V tomto prípade nie je potrebné vyhlásenie podpisovať.

              Daňový úrad ako správca dane je povinný previesť podiel zaplatenej dane z daňového priznania fyzickej osoby za rok 2023 na účet prijímateľa

              • do 30.6.2024, ak bolo daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023 podané do 2.4.2024,
              • do 30.9.2024, ak bolo daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023 podané v predĺženej lehote do 1.7.2024 na základe podaného oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania do 1.7.2024,
              • do 30.12.2024, ak bolo daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023 podané v predĺženej lehote do 30.9.2024 na základe podaného oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania do 30.9.2024.

               

              Pokiaľ má právnická osoba hospodársky rok odlišný od kalendárneho roka, podáva daňové priznanie a poukazuje 2% v termíne na podanie daňového priznania.

              Údaje potrebné na poukázanie 2%:

              IČO: 308 65 204

              Občianske združenie Limbašský Strapček

              Vinohradnícka 32, 900 91 Limbach

              Ďakujeme za Váš čas a podporu!

            • Erasmus+ Praha

            • Projekt 2023-1-SK01-KA121-SCH-000119899

              Začiatkom októbra sa pedagogickí zamestnanci zúčastnili vzdelávacej mobility organizovanej v rámci programu Erasmus+. Pomocou interaktívnych workshopov, zameraných na inšpiráciu a prezentáciu STEM a IKT, a pozorovaním konceptu a techník priamo v materskej škole, získali mnoho pracovných, jazykových, digitálnych, komunikačných, prezentačných a organizačno-riadiacich zručností. Koncepcia STEM cieli na riešenie výziev reálneho sveta a kladie dôraz na kritické a kreatívne myslenie. Päť dní strávených v spoločnosti učiteľov z Portugalska, Litvy, Estónska a Chorvátska prinieslo nezabudnuteľný vzdelávací zážitok. Naša materská škola sa dokáže presadiť v Európskom spoločenstve a získať uznanie a spoluprácu iných partnerov. Dôležité je nenechať sa odradiť náročnosťou prípravy, jasne určiť smerovanie materskej školy s dôrazom na osobnostný rozvoj. Mať vízie a pripraviť kvalitné dlhodobé ciele. 

               

            • ErasmusDays 2023

            • Workshop pre učiteľov a deti našej materskej školy

              Cestovanie do Francúzska môže byť vzrušujúcim zážitkom s jeho bohatou kultúrou, históriou, kuchyňou a krásnou krajinou. A samozrejme francúzsky jazyk.

              Dňa 12. 10. 2023

              Program:

              1. Pomocou kartičiek a obrázkov nájdite podobne znejúce slová. Napríklad žirafa (žirafa).

              2. Vytvorte si pexeso.

              3. Učenie sa piesne môže byť zábavným a príjemným spôsobom objavovania jazyka a hudby.

              4. Bez rozprávky to nejde!

              5. Vysvetlite konštrukčnú výzvu. Tímy stavajú Tour Eifel pomocou kociek LEGO.

              6. Syr alebo bageta?

              7. Certifikáty.

              Atelier pour Enseignants et Enfants de Notre École Maternelle

              Voyager en France peut être une expérience excitante avec sa riche culture, son histoire, sa cuisine et ses magnifiques paysages. Et bien sûr, la langue française.

              Le 12 octobre 2023

              Programme :

              1. À l'aide de cartes et d'images, trouvez des mots qui sonnent de manière similaire. Par exemple, "žirafa" (girafe).

              2. Créez votre propre jeu de mémoire (Pexeso).

              3. Apprendre des chansons peut être un moyen amusant et agréable d'explorer la langue et la musique.

              4. Ça ne serait pas complet sans un conte de fées !

              5. Expliquez le défi de construction. Les équipes construisent la Tour Eiffel en utilisant des briques LEGO.

              6. Fromage ou baguette ?

              7. Certificats.

               

               

               

            • Erasmus + Nice

            • -Grâce à Erasmus+

               

              notre projet 2023-1-SK01-KA121-SCH-000119899 prend vie. Mon séjour a commencé à Nice chez Francophonia. Cette semaine-là, Francophonia a accueilli plus de 100 professeurs de Français Langue Étrangère (FLE) venant des quatre coins du globe pour une expérience pédagogique inoubliable.

              J'ai renforcé mes capacités et compétences à l'échelle internationale. J'ai amélioré mes compétences en gestion. J'ai également développé ma capacité à préparer, gérer et suivre de petits projets, et j'ai acquis de nombreuses expériences enrichissantes avec mes nouveaux amis du monde entier. Merci

              Vďaka Erasmus+

              náš projekt 2023-1-SK01-KA121-SCH-000119899 ožíva. Môj pobyt sa začal v Nice vo Frankofónii. Ten týždeň Frankofónia privítala viac ako 100 učiteľov francúzštiny ako cudzieho jazyka (FLE) z celého sveta, aby získali nezabudnuteľný vzdelávací zážitok.

              Posilnila som si svoje schopnosti a zručnosti na medzinárodnej úrovni. Zlepšila manažérske schopnosti. Rozvinula som tiež svoju schopnosť pripravovať, riadiť a monitorovať malé projekty a získala som veľa obohacujúcich skúseností s mojimi novými priateľmi z celého sveta. Ďakujem

            • Projekt 2023-1-SK01-KA121-SCH-000119899

            • Vážení rodičia, kolegyne, kolega.

              S radosťou Vám oznamujem, že vo výberovej procedúre na rok 2023 v rámci programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu, Kľúčová akcia 1 – Vzdelávacia mobilita jednotlivcov nám bol na základe prihlášky, schválený grant vo výške 10 660 EUR.

              Vzdelávanie pedagogických zamestnacov považujem za kľúčový nástroj udržania a zvyšovania kvality našej materskej školy.

              Ďakujem za podporu.

              Mgr. Irena Číková, riaditeľka materskej školy

            • DARUJTE 2 % Z DANE PRE OZ Limbašský Strapček

            • DARUJTE 2 % Z DANE PRE OZ Limbašský Strapček

              Vážení rodičia a priatelia školy,

              aj v tomto roku sa Občianske združenie Limbašský Strapček uchádza o Vašu priazeň pri poukázaní 2% z dane. Vaše 2% chceme využiť na dva projekty:

              1.  „Školská záhrada, ktorá učí“ na zakúpenie zeminy, nopovej fólie, náterov, trvalých zelených porastov a úžitkových jednoročných porastov.

              2. „STEM“ finančné prostriedky využijeme na nové programy, aplikácie súviasiace s konceptom STEM (Science, Technology, Engineering, Maths), prepojením s polytechnickou oblasťou. STEM – budúcnosť vedy a techniky. Rozvíja u detí logické myslenie, komunikatívne schopnosti, priestorovú orientáciu, predstavy. Prepája matematickú, polytechnickú, digitálnu a predčitateľskú/čitateľskú gramotnosť.

              Príspevok vo forme 2% z dane z príjmu fyzických a právnických osôb nie je príspevok navyše. Práve naopak, v prípade neuplatnenia si svojho práva tieto prostriedky odvedie daňový úrad do štátneho rozpočtu.

              Ak ste zamestnanec:

              1. Do 15.02.2023 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.

              2. Zamestnávateľ je povinný vystaviť pre účely poukázania 2% tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane.

              3. V tomto potvrdení nájdete dátum zaplatenia dane a vypočítate si 2% z vašej zaplatenej dane, ktorú nám môžete poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3€.

              4. Vaše osobné údaje vpíšte spolu so sumou 2% z daní do predvyplneného tlačiva Vyhlásenie, ktoré nájdete v prílohe.

              5. Vyhlásenie spolu s Potvrdením doručte do 30.04.2023 na váš daňový úrad.

              Daňové úrady následne prevedú Vaše 2% v prospech nášho Občianskeho združenia.

              31.03.2023 – posledný termín na podanie daňového priznania pre fyzické osoby, ktoré si podávajú daňové priznanie – v rámci DP sa poukazujú aj 2% z dane (3% v prípade dobrovoľníkov).

              Ak fyzická osoba oznámi daňovému úradu predĺženie termínu na podanie daňového priznania, tak 2% poukazuje v tomto predĺženom termíne!

              Ak ste právnická osoba:

              31.03.2023 – posledný termín na podanie daňového priznania pre právnické osoby – v rámci DP sa poukazujú aj 2% z dane – POZOR! ak chce právnická osoba poukázať 2% z dane, termín na podanie daňového priznania je zároveň aj posledným termínom na darovanie financií vo výške 0,5%. Ak právnická osoba nedaruje 0,5%, tak v roku 2023 môže poukázať iba 1,0% z dane.

              Ak právnická osoba oznámi daňovému úradu predĺženie termínu na podanie daňového priznania, tak „2%“ poukazuje v tomto predĺženom termíne!

              Pokiaľ má právnická osoba hospodársky rok odlišný od kalendárneho roka, podáva daňové priznanie a poukazuje 2% v termíne na podanie daňového priznania.

              Údaje potrebné na poukázanie 2%:

              IČO: 308 65 204

              Občianske združenie Limbašský Strapček

              Vinohradnícka 32, 900 91 Limbach

              Ďakujeme za Váš čas a podporu!

               

              STEM - novodobý vzdelávací koncept, ktorý využíva spojenie štyroch odborov, ktoré sú si blízke a konceptu dali meno. Prírodné vedy (Science), technológie (Technology), techniky (Engineering) a matematika (Mathematics). Cesta, ktorou sa chceme uberať aj vďaka vzdelávaniam cez Erasmus + program EÚ na podporu vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu.

              1. Orientácia v priestore

              2. Osová súmernosť

              3. Poznávanie súradníc a počítačového prostredia

              4. Základy jednoduchého programovania pre deti

            • Erasmus+ Praha

            • Hosťovská organizácia ProEdu Consulting s.r.o., nás privítala v "stovežatej Prahe" na kurze: New Ways to teach STEM and screenless ICT for teachers. Pomocou interaktívnych workshopov, zameraných na inšpiráciu a prezentáciu STEM a IKT a pozorovaním konceptu a techník priamo v materskej škole sme získali mnoho pracovných, jazykových, digitálnych, komunikačných, prezentačných, organizačno-riadiacich zručností. Učiteľka materskej školy, dokáže predstaviť deťom nové spôsoby uvažovania, tvoriť jednoduché algoritmy, tak aby viedli k vytýčenému cieľu, a to všetko názorne, jednoducho a screenless. Dokážeme používať nové programy, aplikácie súviasiace s konceptom STEM, prepojením s polytechnickou oblasťou. Ďakujeme za príležitosť a vzdelávanie pedagogických zamestnancov cez Erasmus+.

            • Novinka v Erasmus +

            • Vážení rodičia, kolegyne,

              s radosťou Vám oznamujeme, že sme získali akreditáciu na Erasmus + v oblasti odborného vzdelávania a prípravy, školského vzdelávania a vzdelávania dospelých. O našich cieľoch a zámeroch Vás budeme priebežne informovať. Akreditácia je schválená na roky 2021-2027.

              Schválený projekt

              2021-1-SK01-KA120-SCH-000046260

              Materská škola

              Vinohradnícka 32 , 900 91, Limbach

               

            • ŠIKANA OKOLO NÁS

            • Stále aktuálny príspevok

              Áno je tu. Bola tu a bude tu. Cítime ju okolo nás. Vieme o nej. Rozprávame o nej.
              Zaoberáme sa ňou. Zaujíma nás. Trápi nás. Počúvame... a možno mlčíme, kritizujeme,
              odsudzujeme, posudzujeme. Ale riešime ju? Vieme vystúpiť z radu a otvorene rozprávať
              o veciach, ktoré sa nám nepáčia, ktoré ubližujú, vieme nájsť spôsob ako ju odhaliť, ako s ňou
              pracovať? Sme pripravení na útoky z okolia pre našu otvorenosť? Na poukázanie problému,
              ktorý sa možno nezdá ani vážny ale je predpoklad, že do vážnych a veľkých rozmerov
              narastie...Neotáčajme hlavu iným smerom! Nezapchávajme si ústa a uši, nezakrývajme si
              oči...Pomôžme si navzájom a bude nám lepšie.
              Téma šikany sa nás bytostne dotýka aj v tomto období. Ale o pandémii sa teraz rozpisovať
              nechcem. Možno nebudete veriť ale prvé príznaky šikany vieme rozlíšiť už v predškolskom
              veku. V lete tohto roku som sa zúčastnila školenia prostredníctvom Erasmus+ v Olomouci.
              Vypočula som si vysoko hodnotné prezentácie kvalifikovaných odborníkov z praxe práve
              z oblasti výchovy a vzdelávania detí do 6 rokov. Denne sa mi vynárajú ich citácie a opísané
              zážitky a skúsenosti, a pomáhajú mi pri riešení situácií v materskej škole ale i v osobnom
              živote.
              Začala by som najskôr vysvetlením pojmu a rozdielom medzi „škádlením“- čechizmus
              (žartovne dráždiť, hnevať, doberať) a šikanou. „Škádlenie“ patrí k rovnocenným,
              kamarátskym alebo partnerským vzťahom. Je chápané ako prejav priateľstva, za účelom
              dobrej nálady. Pri „škádlení“ sa očakáva, že to bude veselé pre obe strany. Aj keď je zrejmé,
              že ten druhý to ako „srandu“ neberie, že ho to zraňuje, potom iniciátor podpichovania
              pociťuje ľútosť, ospravedlní sa a v činnosti ďalej nepokračuje. Motívom je náklonnosť,
              zblíženie, zoznamovanie, záujem o druhých, uvoľnenie napätia v triede a navodenie
              uvoľnenej a pohodovej atmosféry. Ak podpichovanie pokračuje aj napriek vyjadreniu, že to
              druhej strane vadí, musí to rešpektovať. Ak nie, ide už o porušovanie práva druhého človeka
              a to už nemá od šikany ďaleko. Naše práva končia tam, kde začínajú práva druhého. Pri
              šikane je to naopak. Agresor chce druhému ublížiť, chce ho raniť. A má z toho radosť. Nielen
              že sa mu neospravedlní ale svoje správanie opakuje. Väčšinou sa násilie stupňuje.
              Šikanovanie patrí do násilných a závislotných vzťahov. Dieťaťu niekto ubližuje, to sa nemôže
              brániť, je ponižované, cíti bolesť, strach, bojí sa o tom rozprávať.
              Ako postupovať? Ako šikanu rozpoznať? Veľmi dôležité je rozpoznať problém. Je úlohou
              rodičov aby boli poučení o možných prejavoch šikany. Kedy teda treba zbystriť pozornosť?
              Keď je dieťa ustráchané, úzkostlivé v čase, keď má ísť do školy. Keď má psychosomatické
              príznaky – nechuť k jedlu, bolesť hlavy, výkyvy nálad, častú nevoľnosť, nepokojný spánok,
              ťažké sny. Môže sa stať, že dieťa ide do školy s jedlom, maškrtami, napriek tomu sa vracia
              domov hladné. Pýta peniaze bez uvedenia dôveryhodného dôvodu. Dieťa je apatické,
              nesústredené, bez záujmu o učenie, hru, často mlčí, nechce sa rozprávať, čo ho trápi. Takisto
              je veľmi dôležitá zodpovednosť školy, ktorá je povinná zabezpečovať ochranu zdravia
              a bezpečnosť detí v priebehu všetkých aktivít a súčasne vytvárať podmienky pre ich zdravý
              vývoj a predchádzať tak vzniku sociálne patologických javov.

              Proklamatívny boj so šikanou často končí hneď na začiatku! Ide o nepripravenosť odborníkov
              prvého kontaktu, ktorí hrajú hru „Nevidím zlo“ . Problém rodičov je, že ich trápi šikana ale čo
              majú robiť? Dostanú odpoveď: „Nejde o šikanu, iba o škádlenie, podpichovanie, hru“
              Podozrenie alebo tvrdenie, že je dieťa šikanované, sa však nikdy nesmie podceniť a je nutné
              účinne a bezpečne situáciu prešetriť!
              Učitelia a rodičia musia každému v tomto pochopení pomáhať a upozorňovať na prípadný
              výskyt spomenutých tendencií, hneď ako sa stanú.. Ako náhle začneme šikanu skúmať,
              uvedomíme si hlbšie skryté príčiny množstva problémov ľudstva – sociálneho zápasu
              a utrpenia vytvoreného ľuďmi rozdelenými v sebe samých a oddelenými od seba navzájom
              v nezmyselnom a násilnom zápase o vlastné prežitie. (použitý materiál Mgr. Vyhlídalovej)

                                                                                                                                                   Mgr. Iveta Chalabalová

            • Materská škola v prostredí Erasmus +

            • Náš projekt „Zahrajme sa spolu“ spadal do oblasti školského vzdelávania. Európsky plán rozvoja bol adekvátne podporený SWOT analýzou, ktorá jednoznačne odzrkadľovala potreby a ciele našej materskej školy a jednotlivých účastníkov. Naša mobilita začala 12. 07. 2021 do 16. 07. 2021 v meste Olomouc. Zúčastnili sme sa štruktúrovaného kurzu, ktorý bol zameraný na rôzne témy: Angličtina zábavou pre deti a učiteľov, Prečo si deti vzájomne ubližujú – prejavy príznakov šikanovania v materskej škole, Emocionálny a sociálny vývin potrieb dieťaťa predškolského veku, Predchádzame poruchám učenia, Zdravá a efektívna komunikácia, asertivita, duševná hygiena. Agamos s.r.o – vzdelávacia organizácia pristúpila zodpovedne k voľbe lektorov. Ich výklad bol na profesionálnej úrovni. Získali sme nový pohľad na problematiky, učili sme sa z príkladov dobrej praxe v príbuznom susednom štáte, získali praktické zručnosti, ktoré sú dôležité pre našu súčasnú prácu a odborný rozvoj. Vďaka Erasmus + sme mali možnosť stretnúť nových kolegov, overiť si informácie na základe praktickej skúsenosti a samozrejme spoznať nové mesto a jeho dominanty.

              Štruktúrované kurzy mali vplyv na zapojených učiteľov (a sprostredkovane na ostatných pedagogických zamestnancov), deti i zapojené inštitúcie na niekoľkých úrovniach:
              Účastníčky si zlepšili kompetencie matematické, vedu a technológiu, digitálne, sociálne a občianske, získali zmysel pre iniciatívnosť a podnikavosť, kultúrne povedomie a vyjadrovanie. Motivovali ostatných zamestnancov k ďalšiemu vzdelávaniu, majú viac možností sebarealizácie.
              V rámci zapojených inštitúcií máme možnosť spolupráce so vzdelávacou inštitúciou, nadviazanie cezhraničnej spolupráce na národnej, medzinárodnej úrovni.
              Projekt prispel k pozitívnej prezentácii materskej školy, obce smerom k verejnosti. Sme súčasťou multikultúrnej komunity, kde získané skúsenosti, poznanie a hodnoty sú zdieľané so spolupracujúcimi inštitúciami.

                                                                                                                                                         Mgr. Irena Číková